Bakterie to najprostsze jednokomórkowe organizmy, występujące we wszystkich środowiskach. Ich komórka jest wielkości od 0,2 do 80mikrometrów. Wyróżnia się ziarniaki, laseczki, przecinkowce, śrubowce, cylindryczne, spiralne, kolonijne. Występują najczęściej w koloniach jako dwoinki, gronkowce, pakietowce, paciorkowce. Ze względu na sposób bytowania bakterie dzielą się na:

  • symbionty – żyją w symbiozie (zgodzie) z żywicielem i czerpią obopólne korzyści – np. bakterie kwasu mlekowego;
  • komensale – nie wywołujące szkód w organizmie – np. E.coli jako komensale tylko jelita grubego;
  • pasożyty – bakterie chorobotwórcze, które powodują szereg różnych chorób roślin, zwierząt i ludzi.

Bakterie chorobotwórcze

U ludzi do zakażenia dochodzi drogą bezposrednią, np. przez zranioną skórę (kontakt z zakażonym przedmiotem lub osobom), układ pokarmowy (zjedzenie zakażonego pokarmu lub wypicie płynu), oddechowy (drogą kropelkową), kontakt płciowy oraz przez zakażoną krew.

Cechą charakterystyczną bakterii jest ich zjadliwość, atakują określone tkanki, rozmnażają się w nich i wydzielają niebezpieczne dla zdrowia trujące związki. Bakterie najczęściej występują w koloniach. Ze względu na kształt rozróżnia się m.in. ziarniaki, laseczki, przecinkowce, śrubowce, cylindryczne, spiralne.

Niektóre gatunki bakterii chorobotówrczych:

  • gronkowce, np. gronkowiec złocisty – infekcje gardła, skóry: czyraki, liszajec, jęczmień, zapalenie mieszków włosowych;
  • paciorkowce, np. ropny – ostre zapalenie migdałków i błony śluzowej gardła, róża;
  • Escherichia coli (E. coli) – zatrucia pokarmowe i infekcje układu moczowo-płciowego
  • Helicobakter pylori – chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, raka tych narządów;
  • Salmonella – ostre zatrucia pokarmowe, dur brzuszny;
  • Enterobacter – zapalenie płuc i opon mózgowo – rdzeniowych, zakażenia układu moczowego;
  • Pneumococci – zapalenie ucha środkowego, zatok, oskrzeli, w przebiegu zapalenia płuc wywołuje posocznice.