Wzmocnij swoją odporność

W naszej świadomości utrwaliło się przekonanie, że choroby infekcyjne wywołują tylko zarazki. Już od dzieciństwa jesteśmy uczeni przez troskliwych rodziców, że należy myć ręce, odkażać skaleczenia. Prasa, radio, telewizja nakazuje nam podjąć bezwzględną walkę z drobnoustrojami, które traktuje się jak bezpośrednią przyczynę infekcji. Ale czy na pewno wirusy i bakterie są przyczyną chorób?!

Bakterie i wirusy są obecne niemal wszędzie. Jednak nie popadamy z jednej choroby w następną pomimo, że każdego dnia mamy z nimi do czynienia. O tym decyduje nasz system odpornościowy pod warunkiem, że jest silny i działa bez zarzutów. Tak więc zarazki są w stanie wywołać chorobę tylko wtedy, gdy wskutek osłabienia odporności, zaczynają mnożyć się w naszym organizmie.

 

Osłabienie odporności to jeden z głównych, jednak często pomijanych stanów, który prowadzi do rozwoju wielu chorób. Przyczyn upośledzających układ odpornościowy może być wiele: zanieczyszczone środowisko, dieta uboga w witaminy i minerały, stres, brak ruchu, palenie papierosów, alkohol, korzystanie z chlorowanej wody, zażywanie syntetycznych leków.

 

Aby system odpornościowy właściwie działał potrzebuje codziennej dużej porcji witamin i minerałów. Podstawowym źródłem tych składników są surowe owoce i warzywa.

Swiatowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 40dag owoców i warzyw, tj. 3-5 porcji warzyw i 2-4 porcji owoców, 6-11 porcji produktów zbożowych i 30g nasion strączkowych dziennie na 1 osobę.

Niestety w wyniku nawożenia, krzyżówek genetycznych, sposobów przechowywania, transportu i selekcji dzisiejsze owoce i warzywa zawierają dużo mniejszą ilość witamin niż jeszcze 30lat temu.

Czy wiesz, że…

pomidory, które widzisz w supermarkecie, posiadają nawet 90% mniej witaminy C

niż ich odpowiedniki, które rosły pod gołym niebem 30lat temu.

Dlatego w trosce o swoje zdrowie i dobrą kondycję układu odpornościowego stosuj tylko najlepsze suplementy z naturalnych surowców. Dzięki temu uzupełnisz w diecie niedobór ważnych składników odżywczych, których dzisiejsza żywość nie zapewnia.